Zbadać zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: mela1015 »

Zbadać zbieżność szeregu \( \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n} \)

Ten szereg będzie rozbieżny bezwzględnie ale czy on będzie zbieżny ??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: panb »

mela1015 pisze: 12 kwie 2021, 21:45 Zbadać zbieżność szeregu \( \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n} \)

Ten szereg będzie rozbieżny bezwzględnie ale czy on będzie zbieżny ??
Niech \(\displaystyle{ S= \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n} \\
\text{Wtedy } e^{-i}S= \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in-1}}{n}=1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n+1}\\
(1-e^{-i})S= \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n}-1- \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n+1}=-1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} \right) e^{in}=-1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n(n+1)}\\
\text{Teraz } |(1-e^{-i})S|\le 1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \left| \frac{e^{in}}{n(n+1)} \right|=1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{1}{n(n+1)}=1+ \sum_{n=1}^{+ \infty } \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} \right)=1+1=2}\)


Zatem \(|(1-e^{-i})S|\le2\), a to oznacza, że \(|S|<\infty\), czyli szereg \( \displaystyle \sum_{n=1}^{+ \infty } \frac{e^{in}}{n} \) jest zbieżny
ODPOWIEDZ