Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: mela1015 »

Zbadać zbieżność szeregu \( \sum_{i=1}^{+ \infty } e^{in} \)

czy ten szereg będzie rozbieżny bo nie spełnia warunku koniecznego?

\(|e^{in}|=1 \) a to nie dąży do 0
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: Icanseepeace »

Na pewno sumujesz po i a nie po n?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: mela1015 »

racja ma być po n
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: Icanseepeace »

Rozbieżny ponieważ nie spełnia warunku koniecznego:
\( \lim\limits_{n \to \infty} ( \cos(n) + i \sin(n) ) \) nie istnieje.
ODPOWIEDZ