Funkcja

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Funkcja

Post autor: Zibi123 »

Naszkicować wykres funkcji \(y=xe^{-ax}\), gdzie \(a>0\) jest ustalone. Obliczyć pole \(P_a\) figury ograniczonej krzywymi \(y=xe^{-ax}\), \(y=0\) (czyli chodzi o część leżącą nad przedziałem \([0, \infty) \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: panb »

Zibi123 pisze: 10 kwie 2021, 20:11 Naszkicować wykres funkcji \(y=xe^{-ax}\), gdzie \(a>0\) jest ustalone. Obliczyć pole \(P_a\) figury ograniczonej krzywymi \(y=xe^{-ax}\), \(y=0\) (czyli chodzi o część leżącą nad przedziałem \([0, \infty) \)
Wykres dla \(a=0,5\)
wykres.png
Pole, o którym mowa w zadaniu to w tym przypadku:
pole.png
Najpierw całka nieoznaczona, bo na całce się to skończy.
\[\int xe^{-ax}\,{dx}\stackrel{\text{przez części}}{=} \begin{vmatrix} u=x& du=dx \\ dv=e^{-ax}\,{dx}& v=- \frac{1}{a}e^{-ax} \end{vmatrix}=- \frac{1}{a}xe^{-ax}+ \frac{1}{a} \int e^{-ax}\,{dx} =- \frac{e^{-ax}(ax+1)}{a^2} \]

\[P_a= \int_{0}^{+\infty}xe^{-ax}\,{dx} = \Lim_{n\to \infty } \left( \int_{0}^{n}xe^{-ax}\,{dx} \right)= \Lim_{n\to \infty } \left( - \frac{e^{-an}(an+1)}{a^2}+ \frac{1}{a^2} \right) = \frac{1}{a^2} \cdot \Lim_{n\to \infty } \left(1- \frac{an+1}{e^{an}} \right)= \frac{1}{a^2} \]
ODPOWIEDZ