Całka niewłaściwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Całka niewłaściwa
To jest definicja, więc z niech się korzysta a nie liczy.
Ponadto z własności funkcj gamma wiemy, że
\( \Gamma(n+1) = n! \)
Więcej tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_%CE%93
Re: Całka niewłaściwa
Niestety nadal nie wiem jak to rozpisać rozpisałam na części i wyszło mi coś takiego \(- e^{-x} x^n+n \int x^{n-1}e^{-x} dx\) i jak dalej?
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Całka niewłaściwa
Teraz:
\( -e^{-x}x^n|_0^{\infty} = \lim\limits_{c \to \infty} (-e^{-c}{c^n}) + e^0x^0 = 0 \)
Dlatego:
\( \int_0^{\infty} e^{-x}x^n dx = n \cdot \int_0^{\infty} e^{-x} x^{n-1} dx \)
Następnie procedurę całkowania przez części powtarzasz jeszcze n - 1 razy dostając:
\( \int_0^{\infty} e^{-x}x^n dx = n \cdot (n-1) \cdot ... \cdot 1 \cdot \int_0^{\infty} e^{-x} dx = n! \)
\( -e^{-x}x^n|_0^{\infty} = \lim\limits_{c \to \infty} (-e^{-c}{c^n}) + e^0x^0 = 0 \)
Dlatego:
\( \int_0^{\infty} e^{-x}x^n dx = n \cdot \int_0^{\infty} e^{-x} x^{n-1} dx \)
Następnie procedurę całkowania przez części powtarzasz jeszcze n - 1 razy dostając:
\( \int_0^{\infty} e^{-x}x^n dx = n \cdot (n-1) \cdot ... \cdot 1 \cdot \int_0^{\infty} e^{-x} dx = n! \)