Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Całka

Post autor: peresbmw »

Oblicz \(\int_{0 }^{ \pi } \frac{x \sin x}{1 + \cos^2 x} dx\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: Icanseepeace »

Ponieważ funkcja \( f(x) = \tg(\sin x) \) jest funkcją nieparzystą a przedział jest symetryczny mamy:
\( \int_0^{\pi} \tg(\cos x)) dx = \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \tg(\sin x) dx = 0 \)
Dalej stosując całkowanie przez części:
\( \int_0^{\pi} \frac{x \sin x}{1 + \cos^2x} dx = -x\tg(\cos x)|_0^{\pi} + \int_0^{\pi} \tg(\cos x)) dx = \frac{\pi^2}{4}\)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: peresbmw »

Nie bardzo rozumiem skąd się wziął tg?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: Icanseepeace »

peresbmw pisze: 10 kwie 2021, 15:49 Nie bardzo rozumiem skąd się wziął tg?
Słusznie.
Zamiast \( \tan (x) \) wszędzie powinien być \( \arctan (x) \)
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: peresbmw »

A skąd my to wiemy że będzie arctan(x)?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: Icanseepeace »

Liczysz całkę przez części :
\( u = x , u' = 1 \\
v' = \frac{\sin x}{1 + \cos^2x} , v = \arctg(\cos x) \)
ODPOWIEDZ