Obliczyc całkę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczyc całkę
Ponieważ nie mam z pomysłu na sztuczkę to proponowałem rozkład na ułamki proste:
\( \frac{x^4+1}{x^6+1}= \frac{Ax+B}{x^2+1}+\frac{Cx+D}{x^2- \sqrt{3}x+ 1}+\frac{Ex+F}{x^2+ \sqrt{3}x+ 1}\)
\( \frac{x^4+1}{x^6+1}= \frac{Ax+B}{x^2+1}+\frac{Cx+D}{x^2- \sqrt{3}x+ 1}+\frac{Ex+F}{x^2+ \sqrt{3}x+ 1}\)
Re: Obliczyc całkę
Niestety nie mogę tego wyliczyć cały czas za dużo niewiadomych, nie bardzo się skracają
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczyc całkę
Jest 6 równań i 6 niewiadomych.
\((Ax+B)(x^4-x^2+1)+(Cx+d)(x^2+1)(x^2+\sqrt3 x+1)+(Ex+F)(x^2-\sqrt3+1)\equiv x^4+1\)
Po opuszczeniu nawiasów i porównaniu współczynników otrzymuje się układ równań:
\( \begin{cases}A+C+E=0\\B+D+F=1\\B+\sqrt3 C+D-\sqrt3 E+F=1\\ -A+2C+\sqrt3D+2E-\sqrt3F=0\\-B+\sqrt3C+2D-\sqrt3E+2F=0\\A+C+\sqrt3D+E-\sqrt3F=0 \end{cases} \)
Układ jest koszmarny, ale rozwiązania przyjemne:
\(A=C=E=0,\quad B= \frac{2}{3},\quad D=F=\frac{1}{6}\)
\((Ax+B)(x^4-x^2+1)+(Cx+d)(x^2+1)(x^2+\sqrt3 x+1)+(Ex+F)(x^2-\sqrt3+1)\equiv x^4+1\)
Po opuszczeniu nawiasów i porównaniu współczynników otrzymuje się układ równań:
\( \begin{cases}A+C+E=0\\B+D+F=1\\B+\sqrt3 C+D-\sqrt3 E+F=1\\ -A+2C+\sqrt3D+2E-\sqrt3F=0\\-B+\sqrt3C+2D-\sqrt3E+2F=0\\A+C+\sqrt3D+E-\sqrt3F=0 \end{cases} \)
Układ jest koszmarny, ale rozwiązania przyjemne:
\(A=C=E=0,\quad B= \frac{2}{3},\quad D=F=\frac{1}{6}\)