Obliczyc całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Obliczyc całkę

Post autor: enta »

Obliczyć całkę \(\int_{-2}^{3} sgn(x^3 - x) dx\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Obliczyc całkę

Post autor: kerajs »

\(\int_{-2}^{3} sgn(x^3 - x)dx= \int_{-2}^{3} sgn((x+1)x(x-1))dx=\\=
\int_{-2}^{-1}(-1)dx+\int_{-1}^{0}1dx+\int_{0}^{1}(-1)dx+\int_{1}^{3}1dx=...

\)
ODPOWIEDZ