Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adamskiv0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 04 gru 2020, 23:18
Podziękowania: 16 razy

Granica ciągu

Post autor: Adamskiv0 »

\(c_n\:=\left(\frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}}+...+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}\right)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: eresh »

Adamskiv0 pisze: 08 kwie 2021, 12:38 \(c_n\:=\left(\frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}}+...+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}\right)\)
\(\frac{n}{\sqrt{n^2+n}}\leq \frac{1}{\sqrt{n^2+1}}+\frac{1}{\sqrt{n^2+2}}+...+\frac{1}{\sqrt{n^2+n}}\leq \frac{n}{\sqrt{n^2+1}}\)

\(\Lim_{n\to\infty}\frac{n}{\sqrt{n^2+n}}=1\\
\Lim_{n\to\infty}\frac{n}{\sqrt{n^2+1}}=1\)

więc na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\Lim_{n\to\infty}c_n=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ