Trzy zadania z granic i całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alis9
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 mar 2021, 15:52
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Trzy zadania z granic i całki

Post autor: Alis9 »

1) Znajdź przedziały monotoniczności następującej funkcji:
\( f(x) = x^3 - 6x^2 + 3x + 10\)

2) Korzystając z reguły de L’Hospitala oblicz podaną granicę:
\( \Lim_{x\to2 } \frac{x^3 - 2x^2 + 4x - 8}{x^3 +2x^2 - 4x - 8} \)

3) Oblicz podaną całkę nieoznaczoną:
\( \int_{}^{} (6x^2 + 3x - 4)dx \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trzy zadania z granic i całki

Post autor: eresh »

Alis9 pisze: 07 kwie 2021, 13:44

3) Oblicz podaną całkę nieoznaczoną:
\( \int_{}^{} (6x^2 + 3x - 4)dx \)
\( \int_{}^{} (6x^2 + 3x - 4)dx=\frac{6x^3}{3}+\frac{3x^2}{2}-4x+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trzy zadania z granic i całki

Post autor: eresh »

Alis9 pisze: 07 kwie 2021, 13:44
2) Korzystając z reguły de L’Hospitala oblicz podaną granicę:
\( \Lim_{x\to2 } \frac{x^3 - 2x^2 + 4x - 8}{x^3 +2x^2 - 4x - 8} \)
\( \Lim_{x\to2 } \frac{x^3 - 2x^2 + 4x - 8}{x^3 +2x^2 - 4x - 8} =\Lim_{x\to 2}\frac{3x^2-4x+4}{3x^2+4x-4}=\frac{8}{16}=0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Trzy zadania z granic i całki

Post autor: Jerry »

Alis9 pisze: 07 kwie 2021, 13:44 1) Znajdź przedziały monotoniczności następującej funkcji:
\( f(x) = x^3 - 6x^2 + 3x + 10\)
\( f'(x) = (x^3 - 6x^2 + 3x + 10)'=3x^2-12x+3=3(x^2-4x+1)=3\left(x-{4-2\sqrt3\over2}\right)\left(x-{4+2\sqrt3\over2}\right)\wedge D'=D=\rr\)
Pozostaje wskazać przedziały dodatniości pochodnej - tam funkcja rośnie i przedział jej ujemności - maleje

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Trzy zadania z granic i całki

Post autor: Jerry »

Alis9 pisze: 07 kwie 2021, 13:44 2) Korzystając z reguły de L’Hospitala oblicz podaną granicę:
\( \Lim_{x\to2 } \frac{x^3 - 2x^2 + 4x - 8}{x^3 +2x^2 - 4x - 8} \)
Dziwne polecenie, przecież
\( \Lim_{x\to2 } \frac{x^3 - 2x^2 + 4x - 8}{x^3 +2x^2 - 4x - 8}= \Lim_{x\to2 } \frac{(x-2)(x^2+4)}{(x+2)^2(x-2)}={2^2+4\over(2+2)^2} \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ