Granica funkcji 2 zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majster2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2021, 21:35
Podziękowania: 4 razy

Granica funkcji 2 zmiennych

Post autor: Majster2 »

Proszę o pomoc z tym zadaniem, jest to mój pierwszy temat na forum z góry dzięki
Zbadaj istnienie granicy.
\(\Lim_{ (x,y)\to (0,0)} \frac{e^{x^2+y^2}-1}{x^2+y^2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji 2 zmiennych

Post autor: eresh »

Majster2 pisze: 06 kwie 2021, 21:45 Proszę o pomoc z tym zadaniem, jest to mój pierwszy temat na forum z góry dzięki
Zbadaj istnienie granicy.
\(\Lim_{ (x,y)\to (0,0)} \frac{e^{x^2+y^2}-1}{x^2+y^2}\)
\(\Lim_{ (x,y)\to (0,0)} \frac{e^{x^2+y^2}-1}{x^2+y^2}= \left[x^2+y^2=t \right] =\Lim_{t\to 0}\frac{e^t-1}{t}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Majster2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2021, 21:35
Podziękowania: 4 razy

Re: Granica funkcji 2 zmiennych

Post autor: Majster2 »

Dziękuje za odpowiedź jednak skąd wynika:
limt→0et−1t=1 ?
Majster2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2021, 21:35
Podziękowania: 4 razy

Re: Granica funkcji 2 zmiennych

Post autor: Majster2 »

W sensie to co jest po drugim znaku równa się. Przecież wychodzi, że jest to [1-1/0]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji 2 zmiennych

Post autor: eresh »

Majster2 pisze: 06 kwie 2021, 22:19 W sensie to co jest po drugim znaku równa się. Przecież wychodzi, że jest to [1-1/0]
używaj LaTeX-a

to znana granica:\(\Lim_{x\to 0}\frac{e^x-1}{x}=1\)
(można też z de l'Hospitala:
\(Lim_{x\to 0}\frac{e^x-1}{x}=\Lim_{x\to 0}\frac{e^x}{1}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ