Funkcja

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Funkcja

Post autor: lolipop692 »

Wykaz że funkcja jest rosnąca w danym przedziale \(f(x) =-2x^2 +8x\) w \( (- \infty, 2)\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: Icanseepeace »

Niech \( x_1 , x_2 \in (-\infty , -2) \) będą takie, że \(x_1 < x_2\). Wtedy:
\( f(x_2) - f(x_1) = -2(x_2^2 - x_1^2) + 8(x_2 - x_1) = (x_2 - x_1)(8 - 2(x_1 + x_2)) >0 \)
Ponieważ
\( x_2 - x_1 > 0 \wedge 8 - 2(x_1 + x_2) > 0 \)
Co kończy dowód.
Można również w analogiczny sposób pokazać, że funkcja jest rosnąca nawet na większym zbiorze: \( x \in (-\infty, 2) \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: kerajs »

Inaczej:
Gdy pochodna jest dodatnia to funkcja rośnie.
\(f'(x)>0\\
-4x+8>0\\
x<2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: panb »

Icanseepeace pisze: 06 kwie 2021, 15:48
Można również w analogiczny sposób pokazać, że funkcja jest rosnąca nawet na większym zbiorze: \( x \in (-\infty, 2) \)
Tylko, jeśli masz na myśli zbiór \((-\infty, 2\rangle\). W żadnym większym nie jest rosnąca.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: Icanseepeace »

Nie wiem dlaczego ale początkowo przeczytałem w \( (-\infty , -2) \)
Dokonałem edycji mojego poprzedniego postu tak aby był poprawny.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Funkcja

Post autor: Icanseepeace »

Widzę, że nie mogę edytować swoich wpisów, zatem.
Ze względu na:
Icanseepeace pisze: 06 kwie 2021, 17:21 Nie wiem dlaczego ale początkowo przeczytałem w \( (-\infty , -2) \)
zamiast
Icanseepeace pisze: 06 kwie 2021, 15:48 Niech \( x_1 , x_2 \in (-\infty , -2) \)
powinno być: Niech \( x_1,x_2 \in (-\infty , 2) \).
Reszta dowodu pozostaje bez zmian
Ponadto linijka:
Icanseepeace pisze: 06 kwie 2021, 15:48 Można również w analogiczny sposób pokazać, że funkcja jest rosnąca nawet na większym zbiorze: \( x \in (-\infty, 2) \)
jest zbędna.
ODPOWIEDZ