Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Wykorzystując rozwinięcia w szereg Maclaurina znanych funkcji elementarnych wylicz sumy podanych szeregów:
a) \( \sum_{0}^{ \infty } \frac{(-1)^{n} \cdot \ \pi^{2n+1}}{(2n+1)!} \)
b) \(\sum_{0}^{ \infty } \frac{ \ln^{n}{ 2}}{n!} \)
Obliczenie sumy szeregów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 05 lis 2016, 12:06
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie sumy szeregów
a) \( \sum_{0}^{ \infty } \frac{(-1)^{n} \cdot \ \pi^{2n+1}}{(2n+1)!} =\sin \pi =0\)
b) \(\sum_{0}^{ \infty } \frac{ \ln^{n}{ 2}}{n!} =e^{\ln 2}=2\)
b) \(\sum_{0}^{ \infty } \frac{ \ln^{n}{ 2}}{n!} =e^{\ln 2}=2\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 05 lis 2016, 12:06
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie sumy szeregów
Korzystając z rozwinięcia w szereg znanych funkcji.
b) \( \sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^n}{n!}=e^x \So \sum_{n=0}^{\infty} \frac{\ln^n2}{n!}= \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(\ln2)^n}{n!} =e^{\ln2}=2\)
Podpunkt a) - skorzystaj z rozwinięcia sinusa.