Logarytm

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MicTyb
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 mar 2021, 23:34
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Logarytm

Post autor: MicTyb »

Oblicz \( \log_{16} 2 \sqrt{2} -3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }\)

Co zrobić z tym logarytmem w potędze?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Logarytm

Post autor: panb »

MicTyb pisze: 29 mar 2021, 13:31 Oblicz \( \log_{16} 2 \sqrt{2} -3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }\)

Co zrobić z tym logarytmem w potędze?
  • Wersja dla początkujących:
    \( \log_{16} 2 \sqrt{2}=\log_{16} \left(2 \cdot 2^{ \frac{1}{2} } \right)=\log_{16} 2^{ \frac{3}{2} }=x \iff 16^x=2^{ \frac{3}{2} },\,\,\,16=2^4, \text{ więc }\\
    \left(2^4 \right)^x =2^{ \frac{3}{2} } \iff 2^{4x}=2^{ \frac{3}{2} } \iff 4x= \frac{3}{2} \iff x= \frac{3}{8}\\
    \log_{16} 2 \sqrt{2}= \frac{3}{8} \)


    \(\displaystyle 3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }=y \So \frac{3}{\log_{5}3}=\log_3y \So \frac{3}{ \frac{\log_{3}3}{\log_{3}5} }=\log_{3}y \\
    3 \cdot \frac{\log_35}{\log_33}=\log_3y \So 3\log_35=\log_3y \iff \log_3y=\log_35^3 \iff y=5^3\\
    3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }=5^3\)

    Wniosek: \( \log_{16} 2 \sqrt{2} -3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }= \frac{3}{8}-5^3 \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Logarytm

Post autor: panb »

MicTyb pisze: 29 mar 2021, 13:31 Oblicz \( \log_{16} 2 \sqrt{2} -3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }\)

Co zrobić z tym logarytmem w potędze?
  • Wersja dla zaawansowanych:
    \(\log_{16} 2 \sqrt{2}=\log_{2^4}2^{ \frac{3}{2} }= \frac{3}{2}\log_{2^4}2= \frac{3}{2} \cdot \frac{1}{4}\log_22= \frac{3}{8} \)

    \( \frac{1}{\log_ab}=\log_ba, \text{ więc} \\
    3^{ \frac{3}{ \log _5 3} }=3^{3 \cdot \log_35}=3^{\log_35^3}=5^3\)

    dalej, jak przedtem.
ODPOWIEDZ