Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Całka

Post autor: EatonFS »

Oblicz całkę \( \int_{}^{} \sqrt{1+e^{ax}} \) dx
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1509
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: Całka

Post autor: janusz55 »

Dwa podstawienia:

-pierwsze
\( u = -ax \)

- drugie
\( t = \sqrt{e^{-u} +1}. \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 28 mar 2021, 14:44 Oblicz całkę \( \int_{}^{} \sqrt{1+e^{ax}} \) dx
Albo:
\(\displaystyle{1+e^{ax}=t^2 \So ae^{ax}\,{dx}=2t\,{dt} \So dx= \frac{2tdt}{a(t^2-1)}\\
\int \sqrt{1-e^{ax}}\,{dx}= \frac{2}{a}\int \frac{t^2\,{dt}}{t^2-1}= \frac{2}{a}\int \left( \frac{1}{2(t-1)}- \frac{1}{2(t+1)}+1 \right)\,{dt} }\)


... i to już właściwie po wszystkim.
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: EatonFS »

Dzięki mam tylko pytanie Jak została rozpisana ta ostatnia całka? W nawiasie
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: panb »

Rozkład na ułamki proste.
\( \frac{t^2}{t^2-1}= \frac{t^2-1+1}{t^2-1}= \frac{1}{t^2-1}+1 \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Całka

Post autor: Jerry »

KLasyczny rozkład na ułamki proste:
\(\frac{t^2}{t^2-1}= {t^2-1+1\over t^2-1}=1+{1\over (t-1)(t+1)}=1+{-{1\over2}\cdot(t-1-t-1)\over(t-1)(t+1)} =
\\ \qquad=1-{t-1\over2(t-1)(t+1)}+{t+1\over2(t-1)(t+1)}=1-{1\over2(t+1)}+{1\over2(t-1)} \)


Pozdrawiam

[edited] spóźniony :?, ale rachunki kompletne :idea:
ODPOWIEDZ