Witam,
jak według Was najlepiej podejść do tematu: zbadaj zbieżność szeregu. Myślałam o kryterium całkowym. Wykazałam, że f. przyjmuje wartości dodatnie i jest malejąca w przedziale \((1,+\infty)\).
Myślę teraz nad całką. Najlepiej przez podstawianie? Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć
\[\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2 \cdot ln^2n}\]
Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Tu całka wcale nie jest łatwa. Lepiej kryterium porównawcze
Dla \(n \ge 3\) zachodzi
\[\frac{1}{n^2 \cdot ln^2n}< \frac{1}{n^2} \]
Prawdziwym problemem jest n=1 w sumie.
Dla \(n \ge 3\) zachodzi
\[\frac{1}{n^2 \cdot ln^2n}< \frac{1}{n^2} \]
Prawdziwym problemem jest n=1 w sumie.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Ok, rozumiem. Mam zatem dwa pytania:
1. Czy n=1 nie powinno być odrzucone? Będziemy mieli w takim wypadku 0 w mianowniku?
2. Czy należy rozpatrzyć osobny warunek dla n=2?
1. Czy n=1 nie powinno być odrzucone? Będziemy mieli w takim wypadku 0 w mianowniku?
2. Czy należy rozpatrzyć osobny warunek dla n=2?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Myślę też nad kryterium kondensacyjnym, ale nie wiem czy to dobry trop.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Moim zdaniem to pomyłka autora. Jednak przy obecnej treści zadanie jest nierozwiązywalne, gdyż dla n=1 ciąg nie jest określony.agatakoss1 pisze: ↑28 mar 2021, 12:26 1. Czy n=1 nie powinno być odrzucone? Będziemy mieli w takim wypadku 0 w mianowniku?
Należy jedynie stwierdzić że wyraz drugi jest ograniczony, co nie wpływa na zbieżność/rozbieżność sumy.
Skoro zbieżność uzyskana z prostego porównania jest zbyt banalna, to owszem, można próbować ją wykazać inaczej, w tym i przez zagęszczanie. Ja jestem na to zbyt leniwy,agatakoss1 pisze: ↑28 mar 2021, 14:53 Myślę też nad kryterium kondensacyjnym, ale nie wiem czy to dobry trop.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
Tak też myślałam. Super, dziękuję za pomockerajs pisze: ↑28 mar 2021, 15:05Moim zdaniem to pomyłka autora. Jednak przy obecnej treści zadanie jest nierozwiązywalne, gdyż dla n=1 ciąg nie jest określony.agatakoss1 pisze: ↑28 mar 2021, 12:26 1. Czy n=1 nie powinno być odrzucone? Będziemy mieli w takim wypadku 0 w mianowniku?
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Zbieżność szeregu + kryterium całkowe
\( \sum_{n=2}^{\infty} \frac{1}{n^2\ln^2(n)} \ \ (1) \)
Bezpośrednie zastosowanie kryterium całkowego zbieżności dla szeregu \( (1)\)
\( \int_{2}^{\infty} \frac{1}{x^2\ln^2(x)}dx \)
Całka nieoznaczona:
\( \int \frac{1}{x^2\ln^2(x)}dx \)
Podstawienia:
\( u = \ln(x) \)
\( \frac{du}{dx} = \frac{1}{x} \)
\( \frac{1}{x} = e^{-u} \)
\( \frac{1}{\ln^2(x)} = \frac{1}{u^2} \)
\( \int \frac{e^{-u}}{u^2}du \)
Całkowanie przez części
\( \int f\cdot g' = f\cdot g - \int f'\cdot g \)
\( f = e^{-u}; \ \ g' = \frac{1}{u^2}\)
\( f' = -e^{-u}; \ \ g = -\frac{1}{u} \)
\( = -\frac{e^{-u}}{u} - \int \frac{e^{-u}}{u} du \)
Całka
\( \int \frac{e^{-u}}{u} du = - \int - \frac{e^{-u}}{u} du = -E_{i}(u) \)
jest specjalną całką wykładniczą.
Stąd
\( -\frac{e^{-u}}{u} - \int \frac{e^{-u}}{u} du = E_{i}(u) - \frac{e^{u}}{u}= \)
Wracając do podstawienia:
\( \int \frac{1}{x^2\ln^2(x)} dx = E_{i}(\ln(x)) - \frac{1}{x\ln(x)} + C \)
Wartość przybliżona całki oznaczonej:
\( \int_{2}^{\infty}\frac{1}{x^2 \ln^2(x)}dx = E_{i}[-\ln(2)] + \frac{1}{\ln(4)}\approx 0.3426764773833937 \)
Całka jest zbieżna - na podstawie kryterium całkowego zbieżności szeregów - badany szereg jest zbieżny.
Bezpośrednie zastosowanie kryterium całkowego zbieżności dla szeregu \( (1)\)
\( \int_{2}^{\infty} \frac{1}{x^2\ln^2(x)}dx \)
Całka nieoznaczona:
\( \int \frac{1}{x^2\ln^2(x)}dx \)
Podstawienia:
\( u = \ln(x) \)
\( \frac{du}{dx} = \frac{1}{x} \)
\( \frac{1}{x} = e^{-u} \)
\( \frac{1}{\ln^2(x)} = \frac{1}{u^2} \)
\( \int \frac{e^{-u}}{u^2}du \)
Całkowanie przez części
\( \int f\cdot g' = f\cdot g - \int f'\cdot g \)
\( f = e^{-u}; \ \ g' = \frac{1}{u^2}\)
\( f' = -e^{-u}; \ \ g = -\frac{1}{u} \)
\( = -\frac{e^{-u}}{u} - \int \frac{e^{-u}}{u} du \)
Całka
\( \int \frac{e^{-u}}{u} du = - \int - \frac{e^{-u}}{u} du = -E_{i}(u) \)
jest specjalną całką wykładniczą.
Stąd
\( -\frac{e^{-u}}{u} - \int \frac{e^{-u}}{u} du = E_{i}(u) - \frac{e^{u}}{u}= \)
Wracając do podstawienia:
\( \int \frac{1}{x^2\ln^2(x)} dx = E_{i}(\ln(x)) - \frac{1}{x\ln(x)} + C \)
Wartość przybliżona całki oznaczonej:
\( \int_{2}^{\infty}\frac{1}{x^2 \ln^2(x)}dx = E_{i}[-\ln(2)] + \frac{1}{\ln(4)}\approx 0.3426764773833937 \)
Całka jest zbieżna - na podstawie kryterium całkowego zbieżności szeregów - badany szereg jest zbieżny.