Cześć! Mam obliczyć korzystając z definicji pochodną podanej funkcji:
\(f(x)=e^{-x}; x_{0}=1\)
\(\lim _{x\to 1}\frac{\left(e^{-x}-e^{-1}\right)}{x-1}=???\)
Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
Trzeba zastosować wzór: \( \Lim_{x\to 0} \frac{e^x-1}{x}=1 \).damian28102000 pisze: ↑28 mar 2021, 01:05 Cześć! Mam obliczyć korzystając z definicji pochodną podanej funkcji:
\(f(x)=e^{-x}; x_{0}=1\)
\(\lim _{x\to 1}\frac{\left(e^{-x}-e^{-1}\right)}{x-1}=???\)
Podstawiając \(t=1-x\), mamy
\(\Lim _{x\to 1}\frac{\left(e^{-x}-e^{-1}\right)}{x-1}= \Lim_{t\to 0} \frac{e^{t-1}-e^{-1}}{-t} =- \Lim_{t\to 0} \frac{e^{-1}(e^t-1)}{t}=-e^{-1} \), czy jakoś tak.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
A może jednak tak:
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x+h)}-e^{-x}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo tak:
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(1+h)}-e^{-1}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\)
Puryści oczekiwaliby sprawdzenia czy tak samo jest dla:
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x)}-e^{-(x-h)}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo :
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-1}-e^{-(1-h)}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\)
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x+h)}-e^{-x}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo tak:
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(1+h)}-e^{-1}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\)
Puryści oczekiwaliby sprawdzenia czy tak samo jest dla:
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x)}-e^{-(x-h)}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo :
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-1}-e^{-(1-h)}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
PO CO?! Zadanie zrobione!!kerajs pisze: ↑28 mar 2021, 09:30 A może jednak tak:
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x+h)}-e^{-x}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo tak:
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(1+h)}-e^{-1}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{e^{-h}-1}{h} =....\)
Puryści oczekiwaliby sprawdzenia czy tak samo jest dla:
\(f'(x)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-(x)}-e^{-(x-h)}\right)}{h}= e^{-x}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\\
f'(1)=....\)
albo :
\(f'(1)=\Lim _{h\to 0}\frac{\left(e^{-1}-e^{-(1-h)}\right)}{h}= e^{-1}\Lim_{h\to 0} \frac{1-e^{h}}{h} =....\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
Ponieważ:
- pochodną należy policzyć z definicji
- zmienna x nie może jednocześnie być przyrostem w ilorazie różnicowym
- zmienna x nie może jednocześnie być podstawieniem
- pochodną należy policzyć z definicji
- zmienna x nie może jednocześnie być przyrostem w ilorazie różnicowym
- zmienna x nie może jednocześnie być podstawieniem
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z definicji obliczyć pochodną podanej funkcji
- pochodną należy policzyć z definicji
On liczy z definicji! \(f'(x_0)= \Lim_{x\to x_0} \frac{f(x)-f(x_0)}{x-x_0} \)
- zmienna x nie może jednocześnie być przyrostem w ilorazie różnicowym
j. w.
- zmienna x nie może jednocześnie być podstawieniem
Hę?
Nie komplikuj, bo ktoś niewprawny i niepewny całkiem zwątpi. Nie o to (chyba) chodzi.