Uzasadnij, że funkcja przyjmuje wartość na przedziale...

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Uzasadnij, że funkcja przyjmuje wartość na przedziale...

Post autor: damian28102000 »

Cześć!
Mam problem z zadaniem (nie wiem jak się za nie zabrać):
Uzasadnij, że funkcja \(f(x)=3^x+x-3\) przyjmuje wartość\(-\frac{1}{2}\) na przedziale \(D = [0,1]\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij, że funkcja przyjmuje wartość na przedziale...

Post autor: kerajs »

Skoro w zadanym przedziale funkcja jest ciągła, oraz
\(f(0)=-2\\
f(1)=1\)

to na pewno przyjmuje w nim każdą z wartości między -2 a 1, w tym i -1/2.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Uzasadnij, że funkcja przyjmuje wartość na przedziale...

Post autor: Jerry »

Wykorzystaj własność Darboux, licząc \(f(0)\) oraz \(f(1)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ