Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Granica funkcji

Post autor: damian28102000 »

Cześć!
Jaka jest granica funkcji
\(\Lim _{x\to 0^+}\left(a^x+b\right)\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jerry »

\(\Lim _{x\to 0^+}\left(a^x+b\right)=1+b\), o ile \(a\ne0\)
W przeciwnym przypadku
\(\Lim _{x\to 0^+}\left(a^x+b\right)=b\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica funkcji

Post autor: damian28102000 »

Jerry pisze: 27 mar 2021, 21:32 \(\Lim _{x\to 0^+}\left(a^x+b\right)=1+b\), o ile \(a\ne0\)
W przeciwnym przypadku
\(\Lim _{x\to 0^+}\left(a^x+b\right)=b\)

Pozdrawiam
Dziękuję, pozwolę sobie jeszcze dopytać:
To np \(1^{-}\) albo \(1^{+}\) "zachowuje się niestandardowo", czyli inaczej niż jedynka, tylko w przypadku takich jak \(1^{+}-1\) to znaczy, gdy dochodzi do sytuacji, gdy "do wyniku pcha się 0"? (oczywiście na poziomie wiedzy biednego studenta)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jerry »

damian28102000 pisze: 27 mar 2021, 21:38 ... tylko w przypadku takich jak \(1^{+}-1\) to znaczy, gdy dochodzi do sytuacji, gdy "do wyniku pcha się 0"? (oczywiście na poziomie wiedzy biednego studenta)
Masz rację :wink:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ