Zbieżność szeregu.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu.

Post autor: cainvrd »

\(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-2x)^n}{n!} \)
Czemu ten szereg jest zbieżny? Jakie własności się na to składają?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: panb »

cainvrd pisze: 25 mar 2021, 14:09 \(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-2x)^n}{n!} \)
Czemu ten szereg jest zbieżny? Jakie własności się na to składają?
Wynika to np. z kryterium d'Alemberta.
\(\displaystyle \Lim_{n\to \infty } \begin{vmatrix} \frac{ \frac{(-2x)^{n+1}}{(n+1)!} }{ \frac{(-2x)^n}{n!} } \end{vmatrix} = \Lim_{n\to \infty } \begin{vmatrix}\frac{(-2x)^{n+1}}{(n+1)!} \cdot \frac{n!}{(-2x)^n} \end{vmatrix}=\Lim_{n\to \infty } \frac{2|x|}{n+1}=0<1 \) dla każdego \(x\in\rr\), więc
nasz szereg jest zbieżny dla każdego \(x\in\rr\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: panb »

Tak poza konkursem
\[ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(-2x)^n}{n!}=e^{-2x} \]
ODPOWIEDZ