Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
cainvrd
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 kwie 2020, 08:54
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego.

Post autor: cainvrd »

\[\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(x+4)^n}{(n+3)^n}\]
Jak to zrobić? :(
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego.

Post autor: grdv10 »

Twierdzenie Cauchy'ego-Hadamarda. \(\frac{1}{R}=0\), więc \(R=\infty\). Szereg zbieżny dla każdego \(x\).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzen ... -Hadamarda
ODPOWIEDZ