Dwa zadania z obliczania granic

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alis9
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 10 mar 2021, 15:52
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Dwa zadania z obliczania granic

Post autor: Alis9 »

Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć podaną granicę:
a) \(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sin4x}{\sin5x} \)
b) \(\Lim_{x\to 0} (1 - 7x)^{ \frac{1}{x}}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2021, 15:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; nie krzycz!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z obliczania granic

Post autor: eresh »

Alis9 pisze: 24 mar 2021, 13:29 Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć podaną granicę:
a) \(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sin4x}{\sin5x} \)
\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sin4x}{\sin5x}=\Lim_{x\to 0}\frac{4x\sin 4x}{4x}\cdot\frac{5x}{5x\sin 5x}=\Lim_{x\to 0}\frac{4}{5}\cdot\frac{\sin 4x}{4x}\cdot\frac{5x}{\sin 5x}=\frac{4}{5}\cdot 1\cdot 1=\frac{4}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z obliczania granic

Post autor: eresh »

Alis9 pisze: 24 mar 2021, 13:29 Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć podaną granicę:

b) \(\Lim_{x\to 0} (1 - 7x)^{ \frac{1}{x}}\)
\(\Lim_{x\to 0} (1 - 7x)^{ \frac{1}{x}}=\Lim_{x\to 0}[(1+\frac{1}{-\frac{1}{7x}})^{-\frac{1}{7x}}]^{-7}=e^{-7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ