Cześć!
Siedzę już od jakiegoś czasu z tym zadaniem czy to na yt czy na innych forach ale nie moge sobie poradzić
Musze policzyć całke krzywoliniową nieskierowaną \[\int_{K}^{} x^2dl\] gdzie K jest półokręgiem \(x^2+y^2=4\) dla \(y>=0\)
co próbowałam zrobić to \(r^2cos^2y+r^2sin^2y=4\)
\(r^2=4\)
ale juz się sama z tym pogubiłam, proszę o pomoc
Obliczyć całkę krzywoliniową
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 mar 2021, 18:43
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć całkę krzywoliniową
\(x=2\cos \alpha \ \ \wedge \ \ y=2\sin \alpha \ \ \wedge \alpha \in \left\langle 0; \pi \right\rangle \\
\\
\int_{K}^{} x^2dl=\int_{0 }^{\pi}(2\cos \alpha )^2 \sqrt{(-2\sin \alpha)^2+(2\cos \alpha)^2} d \ \alpha =...\)
\\
\int_{K}^{} x^2dl=\int_{0 }^{\pi}(2\cos \alpha )^2 \sqrt{(-2\sin \alpha)^2+(2\cos \alpha)^2} d \ \alpha =...\)