Pomoc! Analiza/ Obliczenie populacji przy danej mocy testu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adrian30
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 13 sty 2021, 16:48
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pomoc! Analiza/ Obliczenie populacji przy danej mocy testu

Post autor: Adrian30 »

witam.
Mam mały problem z tymi danymi w tym zadaniu.
otoż mam
\(H_0 : \mu =\mu\)
\(H_1 : \mu \neq \mu\)
\(\mu=1.076\)
\(\sigma\) (odchylenie)=0.0026
power=90% więc zameniam na = 0.09
żeby obliczyć d potrzebuje \(\mu_0 \) i \(\mu \)
nie mam \(\mu_0 \) więc użyłem tam wartości podanych w zadaniu 0.0015 jakoby nie posiadam innego pomysłu na to
i wtedywychodzi i wynik że n=18.21 więc n=18 by moc(\( \gamma\)) wyszła 90%
używałem wzoru na populacje.
Quantile 5% z tabeli /2 to jest 1.960 gdyż ma byc w obie strony (Two sided test)
\( n=\frac{\sigma^2}{d^2}(q_{\text{1-(alpha /2)}} - q_1- \gamma)^2 \)
czyli
\( n=\frac{0.0026^2}{0.0015^2}(1.960 + 1.282)^2 \)

Ale to nie ma sensu dla mnie gdy \(\mu \) = 1.076 ?
Więc sprobowałem użyć wartosći 0.0030 i nadal moim zdaniem wychodzi źle.
Jak powinienem rozwiązać to zadanie?
Nie mogę znaleźć nawet podobnego zadania do tego przez to jak jest sformułowane.
i w jaki sposob powinienm zapisać hipoteze gdy ma być niby mniejsze i wieksze niż podane wartości przy mocy 90%?
Nie jestem w stanie powiedzieć nawet czy w dobrym kierunku idę z tymi danymi.
z góry dziękuje za wszelką pomoc.

https://postimg.cc/GHnzSBp6
https://i.postimg.cc/7Yfch0rP/zadanie.jpg
Załączniki
zadanie.jpg
ODPOWIEDZ