całka oznaczona!

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
speedy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2009, 19:50

całka oznaczona!

Post autor: speedy »

\(\int_{0}^{1}\)\(x^2arctgxdx\) - prosze o jasną pomoc :)

Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

odp to \(\frac{\pi}{12}+\frac{1}{6}(\ln 2-1)\)

\(x^2\) to \((\frac{1}{3}x^3)'\) wiec calkujesz przez czesci a potem masz calkowanie funkcji wymiernej ktora latwo rozlozyc na ulamki proste
ODPOWIEDZ