Granica funkcji z logarytmem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Granica funkcji z logarytmem

Post autor: damian28102000 »

Cześć! Mam problem z przykładem:
\(\Lim _{x\to -\infty }\left(\log _7\frac{\left(3x^2-4\right)}{x-7}\right)\)
Zdradzilibyście, co powinienem wykorzystać/zauważyć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji z logarytmem

Post autor: kerajs »

Wyznacz dziedzinę tego logarytmu, a zrozumiesz dlaczego ta granica nie istnieje.
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica funkcji z logarytmem

Post autor: damian28102000 »

kerajs pisze: 21 mar 2021, 14:22 Wyznacz dziedzinę tego logarytmu, a zrozumiesz dlaczego ta granica nie istnieje.
Jesteś pewien? Wolframe podaje, że wynosi ona nieskończoność.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji z logarytmem

Post autor: kerajs »

To oczywiste, dziedziną logarytmu jest \(x \in \left( \frac{-2 \sqrt{3} }{3} ; \frac{2 \sqrt{3} }{3} \right) \cup \left( 7 ; \infty \right) \) więc dla innych wartości logarytm ten nie istnieje.

Nie wiem dlaczego Wolfram podaje błędny wynik.
ODPOWIEDZ