Uzasadnij że logarytm naturalny

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rav20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 mar 2021, 19:42
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: rav20 »

Uzasadnij że \(\ln x\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) .
Ostatnio zmieniony 20 mar 2021, 20:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: Jerry »

rav20 pisze: 20 mar 2021, 19:55 Uzasadnij że \(\ln x\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) .
\(\ln x\ \color{red}{?}\ \frac{x}{e} \) :?:
Daj nam szansę pomocy!!!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: Jerry »

Pobawię się, z nudów, fusami :idea:

Rozpatrzmy
\(y=f(x)=\ln x-\frac{x}{e}\) określoną w \(D=\rr_+\)
Jako, że jest ciągła i różniczkowalna, to
\(y'=f'(x)={1\over x}-{1\over e}\wedge D'=D\)
WKIE: \(y'=0\iff x=e\)
WDIE: pochodna zmienia w \(x=e\) znak z dodatniego na ujemny, zatem
\( \begin{cases}x=e\\y_{\max}=f(e)=0=M \end{cases} \)
Ostatecznie
\(\forall_{x\in\rr_+}f(x)\le 0\iff\forall_{x\in\rr_+}\ln x\le {x\over e}\) i równość zachodzi dla \(x=e\)

Pozdrawiam
PS. Ale co ma do tego
rav20 pisze: 20 mar 2021, 19:55 dla \(x<e\)
:?:
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: panb »

rav20 pisze: 20 mar 2021, 19:55 Uzasadnij że \(\ln x\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) .
Może miało być
Uzasadnij że \(\ln x <\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) ?
rav20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 mar 2021, 19:42
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: rav20 »

panb pisze: 20 mar 2021, 22:26
rav20 pisze: 20 mar 2021, 19:55 Uzasadnij że \(\ln x\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) .
Może miało być
Uzasadnij że \(\ln x <\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) ?
tak dokładnie ;)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Uzasadnij że logarytm naturalny

Post autor: Jerry »

rav20 pisze: 21 mar 2021, 11:46
panb pisze: 20 mar 2021, 22:26 Może miało być
Uzasadnij że \(\ln x <\frac{x}{e} \) dla \(x<e\) ?
tak dokładnie ;)
No to masz w moim poście nawet więcej...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ