Obliczyć średnią prędkość punktu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 09 wrz 2020, 23:00
Obliczyć średnią prędkość punktu
Punkt materialny porusza się ruchem prostoliniowym ze zmienną prędkością v(t)=tln(t)+t2 wyrażona w km/h. Obliczyć średnią prędkość punktu w przedziale czasu między pierwszą a drugą godziną ruchu.
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 09 wrz 2020, 23:00
Re: Obliczyć średnią prędkość punktu
OK, rozwiązuję to, ..Koolmaikal pisze: ↑15 mar 2021, 17:00 Punkt materialny porusza się ruchem prostoliniowym ze zmienną prędkością v(t)=tln(t)+t2 wyrażona w km/h. Obliczyć średnią prędkość punktu w przedziale czasu między pierwszą a drugą godziną ruchu https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć średnią prędkość punktu
SORRY. Chyba miałem wczoraj jakieś zaćmienie.
Powinno być:
\(v_{sr}= \frac{ \int_{1}^{2} v(x)dx }{2-1}=\int_{1}^{2} (x \ln x+x^2)dx=
( \frac{1}{2}x^2\ln x-\frac{1}{4}x^2+\frac{1}{3}x^3 )\bigg|_{1}^{2}=... \)
Powinno być:
\(v_{sr}= \frac{ \int_{1}^{2} v(x)dx }{2-1}=\int_{1}^{2} (x \ln x+x^2)dx=
( \frac{1}{2}x^2\ln x-\frac{1}{4}x^2+\frac{1}{3}x^3 )\bigg|_{1}^{2}=... \)