Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Granica funkcji

Post autor: damian28102000 »

Cześć!

\(\Lim _{x\to 0}\frac{\left(\sin4x-\sin5x\right)}{\sin x}\)

Nie mogę chyba napisać, że to \(\Lim _{x\to 0}\frac{\left(\sin4x-\sin5x\right)}{\sin x}=\Lim _{x\to \:0}\frac{\sin4x}{\sin x}-\frac{\sin5x}{\sin x}=4-5=-1\)? (nie biorąc pod uwagę reguły de l'Hospitala)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 17:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin, \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 14 mar 2021, 17:08 Cześć!

\(\Lim _{x\to 0}\frac{\left(sin4x-sin5x\right)}{sinx}\)

Nie mogę chyba napisać, że to \(\Lim _{x\to 0}\frac{\left(sin4x-sin5x\right)}{sinx}=\Lim _{x\to \:0}\frac{sin4x}{sinx}-\frac{sin5x}{sinx}=4-5=-1\)? (nie biorąc pod uwagę reguły de l'Hospitala)
\(\Lim_{x\to 0}(\frac{\sin 4x}{\sin x}-\frac{\sin 5x}{\sin x})=\Lim_{x\to 0}(\frac{4x\sin 4x}{4x\sin x}-\frac{5x\sin 5x}{5x\sin x})=\Lim_{x\to 0}(\frac{\sin 4x}{4x}\cdot\frac{4}{\frac{\sin x}{x}}-\frac{\sin 5x}{5x}\cdot\frac{5}{\frac{\sin x}{x}})=4-5=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jerry »

damian28102000 pisze: 14 mar 2021, 17:08 Nie mogę chyba napisać, że to \(\Lim _{x\to 0}\frac{\left(sin4x-sin5x\right)}{sinx}=\cdots=4-5=-1\)?
Dlaczego, przecież:
\(\Lim _{x\to \:0}\frac{\sin4x}{\sin x}=\Lim _{x\to \:0}\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}=4\cdot{1\over1}=4\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica funkcji

Post autor: damian28102000 »

Jerry pisze: 14 mar 2021, 17:37 \(\Lim _{x\to \:0}\frac{\sin4x}{\sin x}=\Lim _{x\to \:0}\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}=4\cdot{1\over1}=4\)
eresh pisze: 14 mar 2021, 17:36 \(\Lim_{x\to 0}(\frac{\sin 4x}{\sin x}-\frac{\sin 5x}{\sin x})=\Lim_{x\to 0}(\frac{4x\sin 4x}{4x\sin x}-\frac{5x\sin 5x}{5x\sin x})=\Lim_{x\to 0}(\frac{\sin 4x}{4x}\cdot\frac{4}{\frac{\sin x}{x}}-\frac{\sin 5x}{5x}\cdot\frac{5}{\frac{\sin x}{x}})=4-5=-1\)
Możecie mi wyjaśnić dlaczego mogę po prostu dać np. \(4x\) przed \(sin 4x\)?
Edit: zrozumiałem, jestem dzbanem.
Podziękować <3
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 18:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; skrót redakcyjny
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jerry »

damian28102000 pisze: 14 mar 2021, 17:44 Możecie mi wyjaśnić dlaczego mogę po prostu dać np. \(4x\) przed \(sin 4x\)?
Jerry pisze: 14 mar 2021, 17:37 \(\Lim _{x\to \:0}\frac{\sin4x}{\sin x}=\Lim _{x\to \:0}\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}=4\cdot{1\over1}=4\)
Fakty:
-) \(\Lim_{\alpha\to0}{\sin\alpha\over\alpha}=1\) również dla \(\alpha=4x\)
-) \(\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}={\sin4x\over\sin x}\)
-) \({4x\over x}=4\)
Cię nie przekonują?

Pozdrawiam

[edited] nie bądź tak samokrytyczny, nie ma głupich pytań - odpowiedzi mogą być niewyważone..
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Granica funkcji

Post autor: damian28102000 »

Jerry pisze: 14 mar 2021, 17:57
damian28102000 pisze: 14 mar 2021, 17:44 Możecie mi wyjaśnić dlaczego mogę po prostu dać np. \(4x\) przed \(sin 4x\)?
Jerry pisze: 14 mar 2021, 17:37 \(\Lim _{x\to \:0}\frac{\sin4x}{\sin x}=\Lim _{x\to \:0}\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}=4\cdot{1\over1}=4\)
Fakty:
-) \(\Lim_{\alpha\to0}{\sin\alpha\over\alpha}=1\) również dla \(\alpha=4x\)
-) \(\frac{4x\cdot{\sin4x\over4x}}{x\cdot{\sin x\over x}}={\sin4x\over\sin x}\)
-) \({4x\over x}=4\)
Cię nie przekonują?

Pozdrawiam

[edited] nie bądź tak samokrytyczny, nie ma głupich pytań - odpowiedzi mogą być niewyważone..
Przekonują, dziękuję.
Miałem problem, dlaczego postanowiliście dodać 4x przed sin, ale mózg pomielił pomielił i stwierdził przecież w mianowniku też "dodaliście" więc wychodzi na to samo a można zastosować ten "trik" z \(\frac{\sin{x}}{x}=1\)
ODPOWIEDZ