Całki nieoznaczone

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
speedy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2009, 19:50

Całki nieoznaczone

Post autor: speedy »

proszę uprzejmie o pomoc!! bo coś już namieszałem z tymi przykładami :(

1. \(\int\frac{(lnx)^{2}}{x}dx\)
2. \(\int x^{2}cosxdx\)

Bardzo, z góry, dziękuję!
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Pierwsze łatwo przez podstawienie t = ln x, dt= 1/x dx, wiec całka zamienia sie na
\(\int t^2 dt = 1/3 t^3 + C = 1/3 (\ln x)^3 +C\)

Druga dwa razy przez części:
\(\int x^2\cos xdx=x^2\sin x - \int 2x\sin x dx = x^2\sin x - ( -x\cos x - \int 2(-cos x) dx)=
x^2\sin x + x\cos x + 2\sin x +C\)

escher
speedy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2009, 19:50

Post autor: speedy »

niestety, ale jest błąd :(

poprawny wynik to: \((x^2 - 2)sinx + 2xcosx + C\) pomyłka nastąpiła przy drugim calkowaniu przez części...
ODPOWIEDZ