Dziedzina i ekstrema

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ocelot
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 sty 2021, 20:56
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Dziedzina i ekstrema

Post autor: ocelot »

Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji:
\(f(x) = x^2 \cdot (2-\ln x)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i ekstrema

Post autor: eresh »

ocelot pisze: 22 sty 2021, 10:08 Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji:
\(f(x) = x^2 \cdot (2-\ln x)\)
\(D=(0,\infty)\)

\(f'(x)=2x(2-\ln x)+x^2\cdot (-\frac{1}{x})\\
f'(x)=2x(2-\ln x)-x\\
f'(x)=x(4-2\ln x-1)\\
f'(x)=x(3-2\ln x)\\
f'(x)>0\iff x\in (0,e^{\frac{3}{2}})\\
f'(x)<0\iff x\in (e^{\frac{3}{2}},\infty)\\
f_{max}=f(e^{\frac{3}{2}})
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ