Wyznaczyć dziedzinę i punkty przegięcia funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ozzyk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2021, 09:23
Podziękowania: 5 razy

Wyznaczyć dziedzinę i punkty przegięcia funkcji

Post autor: Ozzyk »

\(f\left(x\right)=e^{-x^2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć dziedzinę i punkty przegięcia funkcji

Post autor: eresh »

Ozzyk pisze: 22 sty 2021, 09:37 \(f\left(x\right)=e^{-x^2}\)
\(D=\mathbb{R}\\
f'(x)=-2xe^{-x^2}\\
f''(x)=-2e^{-x^2}-2x\cdot (-2x)e^{-2x}=-2e^{-x^2}+4x^2e^{-2x}\\
f''(x)=-2e^{-x^2}(1-2x^2)=-2e^{-x^2}(1-\sqrt{2}x)(1+\sqrt{2}x)\\
\)

punkty przegięcia:
\((-\frac{\sqrt{2}}{2},e^{-\frac{1}{2}})\\
(\frac{\sqrt{2}}{2},e^{-0,5})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ