Wyznacz przedział, na którym funkcja:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BONIO1337
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2021, 09:03
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz przedział, na którym funkcja:

Post autor: BONIO1337 »

\(f\left(x\right)=x+\frac{1}{x}\) jest:
a) wypukła
b) rosnąca
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz przedział, na którym funkcja:

Post autor: eresh »

BONIO1337 pisze: 22 sty 2021, 09:28 \(f\left(x\right)=x+\frac{1}{x}\) jest:
a) wypukła
b) rosnąca
\(x\neq 0\\
f'(x)=1-\frac{1}{x^2}=\frac{x^2-1}{x^2}\\
f'(x)>0\iff x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\)

funkcja rośnie w przedziałach \((-\infty, -1], [1,\infty)\)
\(f''(x)=\frac{2}{x^3}\\
f''(x)>0\iff x>0\)

funkcja jest wypukła w przedziale \((0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ