Asymptoty funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erux0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 sty 2021, 21:04
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Asymptoty funkcji

Post autor: Erux0 »

Wyznaczyć asymptoty funkcji \(f\left(x\right)=\:2x+arctg\:\frac{1}{2}x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Asymptoty funkcji

Post autor: eresh »

Erux0 pisze: 22 sty 2021, 09:21 Wyznaczyć asymptoty funkcji \(f\left(x\right)=\:2x+arctg\:\frac{1}{2}x\)
\(\Lim_{x\to \infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to \infty}(2+\frac{\arctg (0,5x)}{x})=2\\
\Lim_{x\to\infty}(f(x)-2x)=\Lim_{x\to\infty}\arctg\frac{x}{2}=\frac{\pi}{2}\\
y=2x+\frac{\pi}{2}\)


\(\Lim_{x\to -\infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to -\infty}(2+\frac{\arctg (0,5x)}{x})=2\\
\Lim_{x\to -\infty}(f(x)-2x)=\Lim_{x\to -\infty}\arctg\frac{x}{2}=-\frac{\pi}{2}\\
y=2x-\frac{\pi}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ