Pochodna funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erux0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 sty 2021, 21:04
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pochodna funkcji

Post autor: Erux0 »

Pochodna funkcji \(f(x) = 4^x \cdot \log_3x\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2021, 21:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \log
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: eresh »

Erux0 pisze: 21 sty 2021, 21:23 Pochodna funkcji \(f(x) = 4^x \cdot \log_3x\)
\(f'(x)=4^x\ln 4\cdot \log_3x+4^x\cdot\frac{1}{x\ln 3}\\
f'(x)=4^x(\log_3x\ln 4+\frac{1}{x\ln 3})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Erux0
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 sty 2021, 21:04
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: Erux0 »

eresh pisze: 21 sty 2021, 21:29
Erux0 pisze: 21 sty 2021, 21:23 Pochodna funkcji \(f(x) = 4^x \cdot \log_3x\)
\(f'(x)=4^x\ln 4\cdot \log_3x+4^x\cdot\frac{1}{x\ln 3}\\
f'(x)=4^x(\log_3x\ln 4+\frac{1}{x\ln 3})\)
Dziękuję bardzo, życzę miłego wieczoru!
ODPOWIEDZ