Równanie stycznej do wykresu- analiza matematyczna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amitriel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2021, 20:48
Podziękowania: 1 raz

Równanie stycznej do wykresu- analiza matematyczna

Post autor: Amitriel »

Rownanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = xe^x\), w punkcie \((-2,-2e^{-2})\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej do wykresu- analiza matematyczna

Post autor: eresh »

Amitriel pisze: 21 sty 2021, 20:53 Rownanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = xe^x\), w punkcie \((-2,-2e^{-2})\).
\(f'(x)=e^x-xe^2\\
f'(x)=e^x(1-x)\\
f'(-2)=3e^{-2}\\
y=3e^{-2}(x+2)-2e^{-2}\\
y=3e^{-2x}x+4e^{-2}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ