Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Post autor: m4rc3ll »

Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
\(f(x) = xln( \frac{2x}{x-2}) \)

\(f(x) = xe^ \frac{1}{x} \)

Z góry dziękuje :wink:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, 22:07 przez m4rc3ll, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Post autor: eresh »

m4rc3ll pisze: 20 sty 2021, 20:12 Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:


\(f(x) = xe^ \frac{1}{2} \)

Z góry dziękuje :wink:
Na pewno tak to wygląda? Przecież to jest funkcja liniowa, asymptot nie posiada
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Post autor: eresh »

m4rc3ll pisze: 20 sty 2021, 20:12 Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
\(f(x) = xln( \frac{2x}{x-2}) \)
\(\frac{2x}{x-2}>0\\
D=(-\infty, 0)\cup (2,\infty)\)


\(\Lim_{x\to \infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to \infty}\ln\frac{2x}{x-2}=\ln 2\\
\Lim_{x\to \infty}x\ln\frac{2x}{x-2}-x\ln 2=\Lim_{x\to\infty}\frac{\ln\frac{2x}{x-2}-\ln 2}{\frac{1}{x}}=\Lim_{x\to\infty}\frac{\frac{x-2}{2x}\cdot\frac{2(x-2)-2x}{(x-2)^2}}{-\frac{1}{x^2}}=\Lim_{x\to\infty}\frac{x-2}{2x}\cdot\frac{-2}{(x-2)^2}\cdot (-x^2)=\Lim_{x\to\infty}\frac{x}{x-2}=1\\
y=x\ln 2+1\mbox{ asymptota ukośna}\)


\(\Lim_{x\to 0^-}\frac{\ln\frac{2x}{x-2}}{\frac{1}{x}}=\Lim_{x\to 0^-}\frac{\frac{x-2}{2x}\cdot\frac{2(x-2)-2x}{(x-2)^2}}{-\frac{1}{x^2}}=0\\
\Lim_{x\to 2^+}f(x)=+\infty\\
x=2\mbox{ asymptota pionowa}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 20 sty 2021, 20:12 Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:
\(f(x) = xln( \frac{2x}{x-2}) \)

Z góry dziękuje :wink:
Zawsze zaczyna się od dziedziny:
\( D_f=\{x\in\rr: \frac{2x}{x-2}>0 \}=(-\infty,0) \cup (2,+\infty)\)
Potem granice wynikające z dziedziny:
  • \(\Lim_{x\to \pm\infty}f(x)=\pm\infty\cdot\ln2=\pm\infty \) ... i nici z asymptoty poziomej
  • \( \Lim_{x\to 0^- }f(x)=[0\cdot (-\infty)] =\Lim_{x\to 0^- } \frac{\ln \frac{2x}{x-2} }{ \frac{1}{x} } \stackrel{H}{=} \Lim_{x\to 0^- }\frac{ \frac{-2}{x(x-2)} }{ \frac{-1}{x^2} }=\Lim_{x\to 0^- } \frac{2x}{x-2}=0 \) ... i nici z pionowej
  • \(\Lim_{x\to 2^+ } f(x)=2\cdot +\infty=+\infty\) jest asymptota pionowa \(x=2\)
Sprawdzamy istnienie asymptoty ukośnej: \(y=ax+b \)
\(a=\Lim_{x\to \infty } \frac{f(x)}{x}=\ln 2 \\
b=\Lim_{x\to\infty } f(x)-ax=\Lim_{x\to \infty } \left(x\ln \frac{2x}{x-2}-x\ln2 \right) =\Lim_{x\to \infty } x \ln \frac{x}{x-2}=[\infty\cdot0] =\Lim_{x\to \infty } \frac{ \ln \frac{x}{x-2}}{ \frac{1}{x} } \)

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \ln \frac{x}{x-2}}{ \frac{1}{x} } \stackrel{H}{=}\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{-2}{x(x-2)} }{ \frac{-1}{x^2} }=\Lim_{x\to \infty } \frac{2x}{x-2}=2\)
Jest asymptota ukośna \( y=\ln2 x+2\)

Odpowiedź: Asymptoty: pionowa (prawostronna) \(x=2\) oraz ukośna \(y=x\ln2+2\)

m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji:

Post autor: m4rc3ll »

Tak, oczywiście wkradł się błąd, dziękuje ślicznie za rozwiązanie :)
ODPOWIEDZ