Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:

Post autor: m4rc3ll »

\(f(x) = x^{-x}\), dla \(x > 0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 20 sty 2021, 13:41 \(f(x) = x^{-x}\), dla \(x > 0\)
\(\displaystyle \left[ \ln(f(x))\right]'= \frac{f'(x)}{f(x)} \So f'(x)=f(x)\cdot \left[ \ln(f(x))\right]'\)

\(\ln f(x)=-x\ln x \So \left[ \ln f(x)\right]'=-\ln x+ \frac{-x}{x}=- \ln x-1\)
Zatem \((x^{-x})'=-x^{-x}(\ln x+1)\)

Myślę, że to była główna trudność, co? Dalej dasz radę, mam nadzieję.
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:

Post autor: m4rc3ll »

Mhm, poradziłem sobie \(f_{max} = e^{1/e}\) a \(f_{min}\) nie istnieje? mógłby mi ktoś powiedzieć czy się nie mylę?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Znajdź najmniejsze i największe wartości funkcji:

Post autor: Galen »

Najmniejszej wartości nie ma.
\( \Lim_{x\to \infty}x^{-x}= \Lim_{x\to \infty}\frac{1}{x^x}=\frac{1}{\infty}=0\)
Pochodna jest ujemna na prawo od \(x_{maks.funkcji}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ