Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

\(Df = (- \infty ,2)\), poprawka \(Df = \rr \)
\(D'f = \rr - \left\{0;2 \right\} \)
\(f(x) = (x+1)^3 \sqrt[3]{2x^2-x^3} \)
\(f'(x) = (\sqrt[3]{2x^2-x^3})(x+1)^2( \frac{-12x^2+19x+4}{6x-3x^2}) \)

Miejsca zerowe jakie udało mi się wyznacz to \( -1, \frac{19}{24} - \frac{ \sqrt{553} }{24}, \frac{19}{24} + \frac{ \sqrt{553} }{24} \)

Tylko tutaj stanąłem :/
Ostatnio zmieniony 19 sty 2021, 23:09 przez m4rc3ll, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: panb »

Dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. Pierwiastek trzeciego stopnia nie jest wrażliwy na ujemności.
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

panb pisze: 19 sty 2021, 22:57 Dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych. Pierwiastek trzeciego stopnia nie jest wrażliwy na ujemności.
Oczywiście, dziękuje za zwrócenie uwagi, już poprawiam błąd. Wie Pan może jak narysować podglądowy wykres pochodnej by sprawdzić znak? Lub jakiś inny sposób na sprawdzenie istnienia ekstrem by nie zaliczyć się na śmierć :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 19 sty 2021, 21:43 \(Df = (- \infty ,2)\), poprawka \(Df = \rr \)
\(D'f = \rr - \left\{0;2 \right\} \)
\(f(x) = (x+1)^3 \sqrt[3]{2x^2-x^3} \)
\(f'(x) = (\sqrt[3]{2x^2-x^3})(x+1)^2( \frac{-12x^2+19x+4}{6x-3x^2}) \)

Miejsca zerowe jakie udało mi się wyznacz to \( -1, \frac{19}{24} - \frac{ \sqrt{553} }{24}, \frac{19}{24} + \frac{ \sqrt{553} }{24} \)

Tylko tutaj stanąłem :/
Musisz też zwrócić uwagę na punkty, w których pochodna nie istnieje, a jest zmiana znaku. To chyba też pretendenci do ekstremum.
Okropna funkcja i paskudna pochodna.
Pochodną można zapisać tak:
\[f'(x) = \frac{\sqrt[3]{2x^2-x^3}}{6x-3x^2}(x+1)^2(-12x^2+19x+4)= \sqrt[3]{ \frac{1}{27x(2-x)^2} }(x+1)^2(-12x^2+19x+4) \]
To co do kwadratu nie ma wpływu na znak, to trochę ułatwi.x=-1 oraz x=2 nie mają wpływu na znak pochodnej.
Jeśli oznaczymy: \(x_1= \frac{19-\sqrt{553}}{24}, x_2= \frac{19+\sqrt{553}}{24}\) możemy tak zapisać znak pochodnej: +++++++ (\(x_1\))----[0]+++++(\(x_2)\)--------

Dalej już pociągniesz samodzielnie, no nie?
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

Tak już dam rade, watpię, że tak okropny przykład dostane na kolokwium
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: panb »

Najtrudniejsze było nie pomylić się w pochodnej.
ODPOWIEDZ