Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

\(f(x) = (x^2-2x)lnx- \frac{3}{2}x^2 + 4x \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: eresh »

m4rc3ll pisze: 19 sty 2021, 00:48 \(f(x) = (x^2-2x)lnx- \frac{3}{2}x^2 + 4x \)
\(D=(0,\infty)\)

\(f'(x)=(2x-2)\ln x+\frac{x^2-2x}{x}-3x+4\\
f'(x)=2(x-1)\ln x+x-2-3x+4\\
f'(x)=2(x-1)\ln x-2x+2\\
f'(x)=2(x-1)\ln x-2(x-1)\\
f'(x)=2(x-1)(\ln x-1)\\
f'(x)>0\iff x\in (0,1)\cup (e,\infty)\\
f'(x)<0\iff x\in (1,e)\\
f_{max}=f(1)\\
f_{min}=f(e)\\\)

funkcja rośnie w przedziałach \((0,1),(e,\infty)\), maleje w \((1,e)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ