Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: m4rc3ll »

\(f(x) = x^2*e^{-x^2/2} \)

\(f'(x) = e^{-x^2/2}*(2x -x^3) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz monotoniczność asymptoty i ekstrema funkcji

Post autor: eresh »

m4rc3ll pisze: 19 sty 2021, 00:35 \(f(x) = x^2*e^{-x^2/2} \)

\(f'(x) = e^{-x^2/2}*(2x -x^3) \)
\(f'(x)>0\iff x(\sqrt{2}-x)(\sqrt{2}+x)>0\iff x\in(-\infty, -\sqrt{2})\cup (0,\sqrt{2})\\
f'(x)<0\iff x\in (-\sqrt{2},0)\cup (\sqrt{2},\infty)\\\)

funkcja rośnie w przedziałach \((-\infty, -\sqrt{2}), (0,\sqrt{2})\), maleje w \((-\sqrt{2},0), (\sqrt{2},\infty)\)
\(f_{max}=f(-\sqrt{2})=f(\sqrt{2})\\
f_{min}=f(0)\)

\(
\Lim_{x\to \infty}\frac{f(x)}{x}=\Lim_{x\to \infty}xe^{-\frac{x^2}{2}}=\Lim_{x\to \infty}\frac{x}{e^{\frac{x^2}{2}}}=\Lim_{x\to \infty}\frac{1}{e^{\frac{x^2}{2}}\cdot x}=0\\
\Lim_{x\to \infty}f(x)=\Lim_{x\to\infty}\frac{x^2}{e^{\frac{x^2}{2}}}=\Lim_{x\to \infty}\frac{2x}{e^{\frac{x^2}{2}}\cdot x}=\Lim_{x\to \infty}\frac{2}{e^{\frac{x^2}{2}}}=0\\
y=0\mbox{ asymptota}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ