9.Losowanie kart.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

9.Losowanie kart.

Post autor: Januszgolenia »

Losujemy 8 kart z 52. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy dokładnie po 4 karty kierowe i pikowe.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 9.Losowanie kart.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:34 Losujemy 8 kart z 52. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy dokładnie po 4 karty kierowe i pikowe.
\(\overline{\overline{\Omega}}={52\choose 8}\\
\overline{\overline{A}}={13\choose 4}\cdot {13\choose 4}\\
P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ