8.Rozwiąż równanie różniczkowe.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

8.Rozwiąż równanie różniczkowe.

Post autor: Januszgolenia »

\(xyy^{'}=x^2+y^2\)
britva
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 03 gru 2020, 23:33
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: 8.Rozwiąż równanie różniczkowe.

Post autor: britva »

\(x\,y\,y'=y^{2}+x^{2}\;\rightarrow\;y^{2}=2\,x^{2}\,\left(\ln\left(x\right)+C\right)\)

krok po kroku
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 8.Rozwiąż równanie różniczkowe.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:32 \(xyy^{'}=x^2+y^2\)
\(xyy'=x^2+y^2\\
\frac{y}{x}y'=1+(\frac{y}{x})^2\\
y'=\frac{1+(\frac{y}{x})^2}{\frac{y}{x}}\\
\frac{y}{x}=t\\
y=xt\\
y'=t+xt'\\
t+xt'=\frac{1+t^2}{t}\\
xt'=\frac{1+t^2-t^2}{t}\\
xt'=\frac{1}{t}\\
x\frac{dt}{dx}=\frac{1}{t}\\
tdt=\frac{dx}{x}\\
\frac{t^2}{2}=\ln|cx|\\
t^2=2\ln|cx|\\
\frac{y^2}{x^2}=2\ln|cx|\\
y^2=2x^2\ln|cx|
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ