7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: Januszgolenia »

\( \int_{}^{} \frac{2x}{(x-3)(x-2)(x-1)}dx\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:31 \( \int_{}^{} \frac{2x}{(x-3)(x-2)(x-1)}dx\)
\(\int\frac{2x}{(x-3)(x-2)(x-1)}=\int\frac{3dx}{x-3}+\int\frac{-4dx}{x-2}+\int\frac{dx}{x-1}=3\ln|x-3|-4\ln|x-2|+\ln|x-1|+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ