7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: Januszgolenia »

\( \int_{}^{} \frac{1}{x^2-4x+13}dx\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 7. Oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:29 \( \int_{}^{} \frac{1}{x^2-4x+13}dx\)
\(\int\frac{dx}{(x-2)^2+9}= \frac{1}{9}\int\frac{dx}{(\frac{x-2}{3})^2+1}=\begin{bmatrix}\frac{x-2}{3}=t\\ dx=3dt \end{bmatrix} =\frac{1}{3}\int\frac{dt}{t^2+1}=\frac{1}{3}\arctg t+C=\frac{1}{3}\arctg \frac{x-2}{3}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ