4. Znajdx i określ ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

4. Znajdx i określ ekstrema funkcji

Post autor: Januszgolenia »

\(y=x^2-arctg(2x^2)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 4. Znajdx i określ ekstrema funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:23 \(y=x^2-arctg(2x^2)\)
\(f'(x)=2x-\frac{4x}{1+4x^4}\\
f'(x)=\frac{2x+8x^5-4x}{1+4x^4}\\
f'(x)=\frac{8x^5-2x}{1+4x^4}\\
f'(x)=\frac{2x(4x^4-1)}{1+4x^4}\\
f'(x)=\frac{2x(2x^2+1)(2x^2-1)}{1+4x^4}\\
f'(x)>0\iff x\in (-\frac{\sqrt{2}}{2},0)\cup (\frac{\sqrt{2}}{2},\infty)\\
f'(x)<0\iff x\in (-\infty, -\frac{\sqrt{2}}{2})\cup (0,\frac{\sqrt{2}}{2})\\
f_{max}=f(0)\\
f_{min}=f(-\frac{\sqrt{2}}{2})\\
f_{min}=f(\frac{\sqrt{2}}{2})
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ