3. Oblicz pochodną i uprość wynik

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

3. Oblicz pochodną i uprość wynik

Post autor: Januszgolenia »

\(y= \frac{1+sin(2x)}{cos(2x)}\)
britva
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 03 gru 2020, 23:33
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: 3. Oblicz pochodną i uprość wynik

Post autor: britva »

\(\left(\dfrac{\sin\left(2\,x\right)+1}{\cos\left(2\,x\right)}\right)'_{x}=\dfrac{2\,\sin\left(2\,x\right)\,\left(\sin\left(2\,x\right)+1\right)+2\,\cos^{2}\left(2\,x\right)}{\cos^{2}\left(2\,x\right)}=\dfrac{2\,\sin^{2}\left(2\,x\right)+2\,\sin\left(2\,x\right)}{\cos^{2}\left(2\,x\right)}+2\)

krok po kroku
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 3. Oblicz pochodną i uprość wynik

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:21 \(y= \frac{1+sin(2x)}{cos(2x)}\)
\(f'(x)=\frac{2\cos 2x\cdot \cos 2x+2\sin 2x(1+\sin 2x)}{\cos^22x}\\
f'(x)=\frac{2\cos^22x+2\sin 2x+2\sin^22x}{\cos^22x}\\
f'(x)=\frac{2(1+\sin 2x)}{\cos^22x}\\
f'(x)=\frac{2(1+\sin 2x)}{1-\sin^22x}\\
f'(x)=\frac{2(1+\sin 2x)}{(1-\sin 2x)(1+\sin 2x)}\\
f'(x)=\frac{2}{1+\sin 2x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ