2. Oblicz granicę.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

2. Oblicz granicę.

Post autor: Januszgolenia »

\( \Lim_{x\to2 } \frac{ \sqrt{x^3+2x+4}-4 }{x^3-8}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 2. Oblicz granicę.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 sty 2021, 21:19 \( \Lim_{x\to2 } \frac{ \sqrt{x^3+2x+4}-4 }{x^3-8}\)
\(\Lim_{x\to 2}\frac{x^3+2x+4-16}{(x^3-8)(\sqrt{x^3+2x+4}+4)}=\Lim_{x\to 2}\frac{(x-2)(x^2+2x+6)}{(x-2)(x^2+2x+4)(\sqrt{x^3+2x+4}+4)}=\Lim_{x\to 2}\frac{(x^2+2x+6)}{(x^2+2x+4)(\sqrt{x^3+2x+4}+4)}=\frac{14}{96}=\frac{7}{48}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ