Całka z funkcji wymiernej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stefan_batr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2021, 10:28
Płeć:

Całka z funkcji wymiernej

Post autor: stefan_batr »

\(
\int \frac{2x+3}{x^2+3x} dx = \int \frac{1}{x^2+3x}d(x^2+3x) = \ln(x^2+3x) + C
\)


Czy to jest poprawne i pełne rozwiązanie? Jak inaczej to zrobić?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 14:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \ln
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całka z funkcji wymiernej

Post autor: eresh »

stefan_batr pisze: 17 sty 2021, 10:34 \(
\int \frac{2x+3}{x^2+3x} dx = \int \frac{1}{x^2+3x}d(x^2+3x) = ln(x^2+3x) + C
\)


Czy to jest poprawne i pełne rozwiązanie? Jak inaczej to zrobić?
\(\int\frac{2x+3}{x^2+3x}dx=[x^2+3x=t\So (2x+3)dx=dt]=\int\frac{dt}{t}=\ln|t|+C=\ln|x^2+3x|+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ