Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Zbadaj istnienie ekstremów lokalnych oraz podaj przedziały monotoniczności dla funkcji określonych wzorami:
\(y=3\cos2x+\cos^2x +4x\)
\(y=3\cos2x+\cos^2x +4x\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 19:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \cos
Powód: poprawa kodu; \cos
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
najpierw wyznacz pochodną i znajdź jej miejsca zerowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Wszystko to zrobiłem pochodna to \(f'(x) = -7sin(2x) + 4 \) a miejsca zerowe to jakiś kosmos, zapisane za pomosą arcsin oraz kpi. Nie wiem jak wyznaczyć to w tym przypadku
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Znaczy miejsca zerowe to \(\begin{cases} x = \frac{arcsin(4/7)}{2} + k \pi \\ x = \frac{ \pi }{2} - \frac{arcsin(4/7)}{2} + k \pi \end{cases}\) \(k \in \zz \) i Nie wiem tylko jak zapisac to w przedziale ekstrem
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 19:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; k jest całkowite!
Powód: poprawa wiadomości; k jest całkowite!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Naszkicuj wykres
\(y'=f'(x)\),
oznacz
\(x_{1_k}=\frac{\arcsin(4/7)}{2} + k \pi , x_{2_k}=\frac{ \pi }{2} - \frac{\arcsin(4/7)}{2} + k \pi \) dla \(k\in\zz\)
i zauważ, wykorzystując okresowość, że
\(y'<0\iff x\in(x_{1_k};\ x_{2_k})\wedge y'>0\iff x\in(x_{2_k};\ x_{1_{k+1}})\)
skąd przedziały monotoniczności i warunek dostateczny istnienia ekstremów...
Pozdrawiam
\(y'=f'(x)\),
oznacz
\(x_{1_k}=\frac{\arcsin(4/7)}{2} + k \pi , x_{2_k}=\frac{ \pi }{2} - \frac{\arcsin(4/7)}{2} + k \pi \) dla \(k\in\zz\)
i zauważ, wykorzystując okresowość, że
\(y'<0\iff x\in(x_{1_k};\ x_{2_k})\wedge y'>0\iff x\in(x_{2_k};\ x_{1_{k+1}})\)
skąd przedziały monotoniczności i warunek dostateczny istnienia ekstremów...
Pozdrawiam
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Mi pokazuje, że istnieją
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Czyli narysować wykres pochodnej i pokazać, że w miejscach zerowych funkcja zmienia znak i tam gdzie z minusa na plus to min a z plus na min to max tak?
-
- Fachowiec
- Posty: 1511
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
\( f(x) = 3\cos(2x) +\cos^2(x) + 4x, \ \ x\in \rr. \)
Upraszczamy wzór funkcji, korzystając z tożsamości trygonometrycznych - kosinusa podwojonego argumentu oraz jedynki trygonometrycznej
\( f(x) = 3\cos^2 (x) - 3\sin^2(x) +\cos^2(x) + 4x \)
\( f(x) = 4\cos^2- 3(1 -\cos^2 (x)) + 4x \)
\( f(x) = 7\cos^2(x) + 4x -3 \)
\( f'(x) = 14\cos(x)(-\sin(x) + 4 \)
\( f'(x) = -7\sin(2x) + 4 \)
\(f'(x)=0 \iff \sin(2x) = \frac{4}{7} \)
\( 2x = \arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + 2 \pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
lub
\( 2x = \pi - \arcsin \left( \frac{4}{7} \right) + 2\pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
Stąd
\( x_{1n} = \frac{1}{2}\arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + \pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
lub
\( x_{2n} = \frac{\pi}{2} - \frac{1}{2}\arcsin\left( \frac{4}{7} \right) + \pi \cdot n, \ \ n\in \zz.\)
Badamy rodzaj ekstremum lokalnych funkcji w punktach krytycznych ( o ile takie istnieją) w oparciu o kryterium znaku drugiej pochodnej
\( f^{"} (x) = -14\sin(2x)\cos(2x) = -7\sin(4x) \)
\( f^{"}(x_{1n})= -7\sin[ 2\arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + n\cdot 4\pi ] \approx - 6,56< 0, \ \ n\in \zz, \)
\( f^{"}(x_{2n}) = -7\sin[ 2\pi - 2\arcsin\left(\frac{4}{7}\right) + n\cdot 4\pi ] \approx 6,56 > 0, \ \ n\in \zz. \)
W punktach \( (x_{1n}, \ \ n\in \zz) \) wykres funkcji posiada maksima lokalne (właściwe),
zaś w punktach \( (x_{2n}, \ \ n\in\zz) \) minima lokalne (właściwe).
Upraszczamy wzór funkcji, korzystając z tożsamości trygonometrycznych - kosinusa podwojonego argumentu oraz jedynki trygonometrycznej
\( f(x) = 3\cos^2 (x) - 3\sin^2(x) +\cos^2(x) + 4x \)
\( f(x) = 4\cos^2- 3(1 -\cos^2 (x)) + 4x \)
\( f(x) = 7\cos^2(x) + 4x -3 \)
\( f'(x) = 14\cos(x)(-\sin(x) + 4 \)
\( f'(x) = -7\sin(2x) + 4 \)
\(f'(x)=0 \iff \sin(2x) = \frac{4}{7} \)
\( 2x = \arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + 2 \pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
lub
\( 2x = \pi - \arcsin \left( \frac{4}{7} \right) + 2\pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
Stąd
\( x_{1n} = \frac{1}{2}\arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + \pi \cdot n, \ \ n\in \zz \)
lub
\( x_{2n} = \frac{\pi}{2} - \frac{1}{2}\arcsin\left( \frac{4}{7} \right) + \pi \cdot n, \ \ n\in \zz.\)
Badamy rodzaj ekstremum lokalnych funkcji w punktach krytycznych ( o ile takie istnieją) w oparciu o kryterium znaku drugiej pochodnej
\( f^{"} (x) = -14\sin(2x)\cos(2x) = -7\sin(4x) \)
\( f^{"}(x_{1n})= -7\sin[ 2\arcsin\left( \frac{4}{7}\right) + n\cdot 4\pi ] \approx - 6,56< 0, \ \ n\in \zz, \)
\( f^{"}(x_{2n}) = -7\sin[ 2\pi - 2\arcsin\left(\frac{4}{7}\right) + n\cdot 4\pi ] \approx 6,56 > 0, \ \ n\in \zz. \)
W punktach \( (x_{1n}, \ \ n\in \zz) \) wykres funkcji posiada maksima lokalne (właściwe),
zaś w punktach \( (x_{2n}, \ \ n\in\zz) \) minima lokalne (właściwe).
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 23:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu formalnego
Powód: poprawa zapisu formalnego
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Dlaczego do badania ekstremum policzyłeś drugą pochodną? Mnie uczyli, 1 pochodną a 2 służy do wyznaczania wklęsłości oraz wypukłości i punktu przegięcia.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji
Ale, jak widać w poście janusz55, może służyć go określenia ekstremum, np.:
Jeśli pierwsza pochodna się zeruje a druga jest dodatnia, to znaczy, że pierwsza pochodna była rosnąca i zmieniała znak z \(-\) na \(+\), zatem...
Pozdrawiam