Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Post autor: Januszgolenia »

\(xy^{'}-2y=x^3cosx\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie liniowe i Bernoulliego

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 15 sty 2021, 07:08 \(xy^{'}-2y=x^3cosx\)
\(xy'=2y\\
\frac{dy}{y}=\frac{2dx}{x}\\
\ln y=2\ln x+c_1\\
y=x^2c\\
y'=2xc+x^2c'\\
2x^2c+x^3c'-2x^2c=x^3\cos x\\
c'=\cos x\\
c=\sin x+C\\
y=x^2(\sin x+C)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ